Najbolje motociklističke rute u Hrvatskoj

Hrvatska, sa svojom prekrasnom obalom, slikovitim krajolicima i šarmantnim povijesnim gradovima, raj je za ljubitelje motocikala koji traže savršen spoj prirodne i povijesne ljepote i uzbudljive vožnje. Od obalnih cesta uz Jadransko more do vijugavih planinskih prijevoja, donosimo vodič kroz neke od najboljih motociklističkih ruta koje Hrvatska može ponuditi.

1. Istra:
Krenite na putovanje istarskim poluotokom, regijom bogate kulturne baštine i prekrasnim vidicima. Započnite u Puli, vozite uz obalu do Rovinja, a zatim krenite prema unutrašnjosti kako biste istražili srednjovjekovne gradove na brdima Motovun i Grožnjan. Ruta nudi mješavinu obale, valovitih brežuljaka i očaravajuće atmosfere Istre.

2. Jadranska magistrala:
Poznata kao jedna od najslikovitijih obalnih cesta u Europi, Jadranska magistrala proteže se duž jadranske obale, povezujući Rijeku i Dubrovnik. Vozite kroz šarmantna ribarska sela, pokraj drevnih rimskih ruševina i uživajte u panoramskom pogledu na tirkizno Jadransko more. Zaustavite se u Splitu kako biste istražili povijesnu Dioklecijanovu palaču prije nego što nastavite prema jugu.

3. Nacionalni park Plitvička jezera:
Za ljubitelje prirode Nacionalni park Plitvička jezera nudi očaravajuću vožnju kroz okolinu prepunu zelenila i blizinu kristalno čistih jezera. Započnite u Zagrebu i krenite prema jugu do Plitvica. Kaskadni slapovi parka i drvene staze stvaraju jedinstveno i spokojno iskustvo, idealno za šetnju.

  4. Gorski kotar:
Pobjegnite u mir Gorskog kotara, planinskog kraja poznatog po gustim šumama i netaknutoj prirodi. Započnite u Rijeci i krenite prema unutrašnjosti vozeći zavojitim cestama kroz Nacionalni park Risnjak. Svjež planinski zrak i slikoviti krajolici čine ovu rutu odmorom za oči i dušu.

5. Dalmatinska obala i otoci:
Vožnja po otocima duž dalmatinske obale san je za ljubitelje motocikala. Započnite u Zadru i istražite otoke Pag, Rab i Krk. Vožnje trajektom između otoka dodaju dodatni sloj avanture ovoj ruti, nudeći zapanjujući pogled na more i priliku da doživite jedinstveni karakter svakog otoka.

6. Nacionalni park Paklenica:
Za mješavinu planinskog terena i obalne ljepote, odaberite Nacionalni park Paklenica. Počevši od Zadra, vozite prema jugoistoku kako biste istražili impresivne kanjone i formacije stijena ovog nacionalnog parka. Kontrastni pejzaži planina koje se spajaju s Jadranskim morem pružaju zadivljujuć vidik za svakog motociklista.

  7. Vinska cesta poluotoka Pelješac:
Prepustite se jedinstvenoj avanturi poluotoka Pelješca. Započnite u Dubrovniku i vozite sjeverno do ovog poluotoka, poznatog po svojim vinogradima i ukusnim vinima. Obalna cesta pruža prekrasan pogled na Jadran i mogućnost kušanja lokalnih vina u pitoresknim selima.


 
 8. Kvarner:
Istražite raznolikost Kvarnerskog zaljeva kružnom rutom s početkom u Rijeci. Vozite uz obalu, posjetite otoke Cres i Lošinj, a zatim krenite u unutrašnjost kroz Velebit. Ova ruta prikazuje najbolje od obalnih i planinskih krajolika u jednom putovanju.

Hrvatske motociklističke rute obećavaju nezaboravnu kombinaciju slikovite ljepote, kulturnog bogatstva i uzbudljivih vožnji. Stoga, pripremite se, uhvatite povjetarac s Jadrana i neka se pod vašim kotačima otkriju raznoliki hrvatski krajolici.